OKA FLIGHT SERVICES

Logo OKA FLIGHT SERVICES s.r.o.

ČLÁNKY

Ze života našeho OKA FLIGHT Teamu

Bezpečnost & Safety: Špatné zakrimplování na EV-97 EuroStar

Typ letadla: EV-97 EuroStar​

Při pravidelné kontrole letadla před sezónou jsem na závěr kontroly chtěl spustit motor a udělat motorovou zkoušku. Po zapnutí hlavního vypínače se ozvalo lehké cvakání, které ale za chvíli přestalo a motor se celkem snadno spustil. Motorová zkouška byla OK.

Po vypnutí motoru mi to nedalo a chtěl jsem ještě jednou motor spustit. Jak jsme zapnul hlavní vypínač, ozvalo se opět cvakání, nesvítila kontrolka nabíjení, nefungovaly motorové přístroje a motor nešel spustit. Cvakání vycházelo z hlavního relé. Koupil jsem nové relé, vyměnil jej ale příznaky byly stejné.

Vyzkoušel jsem hlavní vypínač, který byl v pořádku, ale relé stále cvakalo. Tak jsem šel „po drátech“ od baterie až po relé, vše se jevilo v pořádku, a relé stále cvakalo. Následně jsem odmontoval plusový kabel z baterie, kde jsou dva kabely. Kontroloval jsem, jestli tam není nějaká oxidace. Jeden silný kabel jde ke startovacímu relé a druhý, slabší, k elektrickému rozvodu v letadla. Jak jsem manipuloval se slabším kabelem pro přívod k elektrické síti, tak mi koncové očko, co se šroubuje na baterii, najednou zůstalo v ruce. Očko bylo na kabelu slabě stlačeno (zakrimplována), kabel byl volný, držel jen díky smršťovací bužírce. Kontakt mezi očkem a kabelem byl nestálý a závada nebyla vůbec vidět.

Mezi kabelem a očkem byl díky špatnému zakrimplování velký přechodový odpor, který způsoboval cvakání relé. Pokud by se to stalo za letu, tak by se nedobíjela baterie, ale to by nebylo signalizováno žárovkou dobíjení. V případě vysazení motoru by okamžitě „umřelo“ vše elektrické na palubě, nebylo by napájení sítě z baterie a motor by nešel elektricky spustit.

Špatné zakrimplování muselo být na letadle už od výroby a projevilo se až po celkem dlouhé době.


Podělte se o to, co jste při létání zažili! I díky vašemu příběhu se můžeme poučit, nedělat stejné chyby a všichni můžeme létat bezpečněji. Využijte formulář pro anonymní hlášení leteckých událostí a sdílení zkušeností.

AKCE & KURZY

Červenec 2024
Nebyla nalezena žádná událost!

ANONYMNÍ FORMULÁŘ

PRO HLÁŠENÍ UDÁLOSTÍ

STAŇ SE SOUČÁSTÍ

OKA FLIGHT Teamu

Přejít nahoru